Smak kwaśny w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Smak kwaśny w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej Smak kwaśny w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej związany jest z Wiosną i przemianą Drzewa. To dlatego Wiosna jest idealną porą zrównoważenie smaku kwaśnego w organizmie. Z tego tekstu dowiesz się: Jaką rolę ma smak kwaśny w organizmie, Gdzie znaleźć smak kwaśny w pożywieniu, Co powoduje nadmiar tego smaku, Jakie są skutki niedoborów smaku kwaśnego. Smak kwaśny i jego rola w organizmie Smak w medycynie chińskiej to nie tylko doznania smakowe, które odbierasz w czasie jedzenia czegoś. To wiele właściwości, które wywierają silny i jasno określony wpływ na człowieka. Smak kwaśny według TCM ma charakter Yin, a więc działa chłodząco i nawilżająco na organizm. Odpowiada za przepływ energii Qi w dół i do wewnątrz. Odświeża, pobudza, działa obkurczająco, jak również wprowadza ruch. To właśnie on „dba” o płyny w ludzkim organizmie i nadaje im odpowiednią dynamikę. Smak kwaśny ma wpływ na pracę Wątroby i Woreczka Żółciowego; w naszych posiłkach niesie rolę energii równoważącej, która jest niezbędna Wątrobie. Gdzie znaleźć smak kwaśny w pożywieniu? Produkty kwaśne dzielą się na: ciepłe (kiełki, kurczak, koperek, nać pietruszki) neutralne (bulgur, orkisz, twaróg) chłodne (kiszonki, botwina, szczaw, szpinak, kwaśna śmietana, biały ser, borówka, agrest, granat, jabłko i kompot jabłkowy, porzeczki) zimne (jogurt, kefir, owsianka, ananas, piwo pszeniczne). Używaj ich do urozmaicenia swoich posiłków, a dzięki temu smak kwaśny będzie mógł zadziałać równoważąco na Twój organizm. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo powszechny jest nadmiar smaku kwaśnego, który przyczynia się do wielu problemów ze zdrowiem. Nadmiar smaku kwaśnego Smaku kwaśnego za dużo będzie na pewno w diecie pełnej słodyczy, chipsów, piwa i innych form przetworzonego jedzenia. Te produkty silnie zakwaszają organizm. Smak kwaśny w nadmiarze obciąża Wątrobę i Woreczek Żółciowy i zaburza ich działanie. Pojawiają się zastoje, niedobory krwi i wilgoci, zaburzenia krążenia, nadkwasota, choroby dziąseł czy nadciśnienie. Nadmiar smaku kwaśnego wywołuje wychłodzenie całego organizmu, zamieranie ruchu energii i osłabienie krążenia. Spada też intensywność odżywiania komórkowego i usuwania toksyn z organizmu. Na tle emocjonalnym występuje brak tolerancji, frustracja i gniew – tak objawia się skurczone Qi Wątroby. Powoduje to też nagromadzenie agresji. Będąc świadomym swojego ciała, łatwo zauważyć, że kiedy przez długi czas jemy tego zakwaszające produkty, łatwiej się denerwujemy i towarzyszy nam emocjonalna nadwrażliwość. Jak zwykle stan emocjonalny i stan organów wzajemnie na siebie wpływają: zbyt wiele wypartego gniewu czy złości prowadzi do problemów z Wątrobą. Za dużo smaku kwaśnego obciążającego Wątrobę skutkuje niedoborem płynów (jin), a w parze nim idzie fałszywa gorączka (jang). Pokazuje się to też przez wzmożoną, niezdrową aktywność w pracy, działanie, poczucie bycia w ciągłym pędzie. Wątroba lubi kreatywność i spontaniczność, a element Drzewa nie chce być ograniczany – dlatego tak ważne jest, by zatrzymać ten pęd, zadbać o Wątrobę i tym samym zwiększyć ilość płynów w organizmie. Przeczytaj więcej o Wątrobie w TCM: Jak zregenerować Wątrobę? Nadmiar smaku kwaśnego będzie szczególnie niekorzystny dla osób, które mają tendencje do zamrożenia ciała albo prowadzą siedzący tryb życia. Wtedy lepiej spożywać smak kwaśny symbolicznie, bo inaczej jest ryzyko wpadnięcia w jeszcze większy zastój. Smak kwaśny nie jest też wskazany m.in. przy alergiach, chorobach krążenia, chorobie zakrzepowej, paraliżach, nadciśnieniu, łuszczycy, dnie, reumatyzmie, kamicy żółciowej i nerkowej, mięśniakach i guzach. Co przy niedoborach smaku kwaśnego? Nadmiar smaku kwaśnego szkodzi organizmowi, ale niedobór również mu nie służy. Może skutkować mdłościami, niedokrwistością, wzdęciami, bólami głowy, zmniejszoną potencją, a także sennością. Smak kwaśny jest niezbędny, aby w naszych ciałach odbywał się wiosenny ruch – inaczej łatwo o stany depresyjne i poczucie zastoju. Jeśli doświadczasz długotrwałego napięcia, może to wysuszać Twój organizm przez nadmiar gorąca i parowanie płynów. To sytuacja, w której warto sięgnąć po kwaśne owoce i napoje. Smak kwaśny ochładza organizm – to dlatego przyda się przy wewnętrznym gorącu, niepokoju i problemach ze snem. Nie za dużo, nie za mało – w sam raz! Podsumowując, w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej smak kwaśny ma wpływ na funkcjonowanie Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego. Może pomóc w eliminacji toksyn i poprawie trawienia, a także wpływa na równowagę Yin i Yang w organizmie. Jednocześnie nadmiar kwaśnych pokarmów może prowadzić do różnych schorzeń i zaburzeń równowagi energetycznej organizmu. Dlatego najważniejszą kwestią w używaniu produktów zaliczanych do smaku kwaśnego jest równowaga. Samodzielnie może być trudno ocenić, jakie produkty mamy włączyć do diety i jaki jadłospis pomógłby nam złagodzić niektóre dolegliwości albo zupełnie się ich pozbyć. Jeżeli potrzebujesz wsparcia w tym zakresie, zapraszam na konsultacje.

Smak kwaśny w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Smak kwaśny w TCM związany jest z Wiosną i przemianą Drzewa. To dlatego Wiosna jest idealną porą zrównoważenie smaku kwaśnego w organizmie. Z tego tekstu dowiesz się:

  • Jaką rolę ma smak kwaśny w organizmie,
  • Gdzie znaleźć  smak kwaśny w pożywieniu,
  • Co powoduje nadmiar tego smaku,
  • Jakie są skutki niedoborów smaku kwaśnego.

Smak kwaśny i jego rola w organizmie

Smak w medycynie chińskiej to nie tylko doznania smakowe, które odbierasz w czasie jedzenia czegoś. To wiele właściwości, które wywierają silny i jasno określony wpływ na człowieka. Smak kwaśny według TCM ma charakter Yin, a więc działa chłodząco i nawilżająco na organizm. Odpowiada za przepływ energii Qi w dół i do wewnątrz. Odświeża, pobudza, działa obkurczająco, jak również wprowadza ruch. 

To właśnie on „dba” o płyny w ludzkim organizmie i nadaje im odpowiednią dynamikę. Smak kwaśny ma wpływ na pracę Wątroby i Woreczka Żółciowego; w naszych posiłkach niesie rolę energii równoważącej, która jest niezbędna Wątrobie.

Gdzie znaleźć smak kwaśny w pożywieniu?

Produkty kwaśne dzielą się na: 

  • ciepłe (kiełki, kurczak, koperek, nać pietruszki)
  • neutralne (bulgur, orkisz, twaróg)
  • chłodne (kiszonki, botwina, szczaw, szpinak, kwaśna śmietana, biały ser, borówka, agrest, granat, jabłko i kompot jabłkowy, porzeczki)
  • zimne (jogurt, kefir, owsianka, ananas, piwo pszeniczne).

Używaj ich do urozmaicenia swoich posiłków, a dzięki temu smak kwaśny będzie mógł zadziałać równoważąco na Twój organizm. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo powszechny jest nadmiar smaku kwaśnego, który przyczynia się do wielu problemów ze zdrowiem.

Nadmiar smaku kwaśnego

Smaku kwaśnego za dużo będzie na pewno w diecie pełnej słodyczy, chipsów, piwa i innych form przetworzonego jedzenia. Te produkty silnie zakwaszają organizm. 

Smak kwaśny w nadmiarze obciąża Wątrobę i Woreczek Żółciowy i zaburza ich działanie. Pojawiają się zastoje, niedobory krwi i wilgoci, zaburzenia krążenia, nadkwasota, choroby dziąseł czy nadciśnienie. Nadmiar smaku kwaśnego wywołuje wychłodzenie całego organizmu, zamieranie ruchu energii i osłabienie krążenia. Spada też intensywność odżywiania komórkowego i usuwania toksyn z organizmu.

Na tle emocjonalnym występuje brak tolerancji, frustracja i gniew – tak objawia się skurczone Qi Wątroby. Powoduje to też nagromadzenie agresji. Będąc świadomym swojego ciała, łatwo zauważyć, że kiedy przez długi czas jemy tego zakwaszające produkty, łatwiej się denerwujemy i towarzyszy nam emocjonalna nadwrażliwość. Jak zwykle stan emocjonalny i stan organów wzajemnie na siebie wpływają: zbyt wiele wypartego gniewu czy złości prowadzi do problemów z Wątrobą.

Za dużo smaku kwaśnego obciążającego Wątrobę skutkuje niedoborem płynów (jin), a w parze nim idzie fałszywa gorączka (jang). Pokazuje się to też przez wzmożoną, niezdrową aktywność w pracy, działanie, poczucie bycia w ciągłym pędzie. Wątroba lubi kreatywność i spontaniczność, a element Drzewa nie chce być ograniczany – dlatego tak ważne jest, by zatrzymać ten pęd, zadbać o Wątrobę i tym samym zwiększyć ilość płynów w organizmie.

Przeczytaj więcej o Wątrobie w TCM: Jak zregenerować Wątrobę?
Chcesz wzmocnić Wątrobę? Przeczytaj wpis: Jak wzmocnić Wątrobę według TCM?

Nadmiar smaku kwaśnego będzie szczególnie niekorzystny dla osób, które mają tendencje do zamrożenia ciała albo prowadzą siedzący tryb życia. Wtedy lepiej spożywać smak kwaśny symbolicznie, bo inaczej jest ryzyko wpadnięcia w jeszcze większy zastój. Smak kwaśny nie jest też wskazany m.in. przy alergiach, chorobach krążenia, chorobie zakrzepowej, paraliżach, nadciśnieniu, łuszczycy, dnie, reumatyzmie, kamicy żółciowej i nerkowej, mięśniakach i guzach.

Co przy niedoborach smaku kwaśnego?

Nadmiar smaku kwaśnego szkodzi organizmowi, ale niedobór również mu nie służy. Może skutkować mdłościami, niedokrwistością, wzdęciami, bólami głowy, zmniejszoną potencją, a także sennością. Smak kwaśny jest niezbędny, aby w naszych ciałach odbywał się wiosenny ruch – inaczej łatwo o stany depresyjne i poczucie zastoju. 

Jeśli doświadczasz długotrwałego napięcia, może to wysuszać Twój organizm przez nadmiar gorąca i parowanie płynów. To sytuacja, w której warto sięgnąć po kwaśne owoce i napoje. Smak kwaśny ochładza organizm – to dlatego przyda się przy wewnętrznym gorącu, niepokoju i problemach ze snem.

Nie za dużo, nie za mało – w sam raz!

Podsumowując, w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej smak kwaśny ma wpływ na funkcjonowanie Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego. Może pomóc w eliminacji toksyn i poprawie trawienia, a także wpływa na równowagę Yin i Yang w organizmie. Jednocześnie nadmiar kwaśnych pokarmów może prowadzić do różnych schorzeń i zaburzeń równowagi energetycznej organizmu. Dlatego najważniejszą kwestią w używaniu produktów zaliczanych do smaku kwaśnego jest równowaga.

Samodzielnie może być trudno ocenić, jakie produkty mamy włączyć do diety i jaki jadłospis pomógłby nam złagodzić niektóre dolegliwości albo zupełnie się ich pozbyć. Zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie podczas sesji Q&A możesz zadać pytanie na interesujący Cię temat. Polecam Ci też poniższe webinary, które wesprą Cię w przywróceniu równowagi w organizmie.

Przy jakichkolwiek problemach z Wątrobą warto podejść do tematu holistycznie. Jeśli interesują Cię konflikty emocjonalne związane z Wątrobą, przeczytaj wpis: Wątroba – Totalna Biologia. Sprawdź, jakie konflikty rozwiązać. Zapraszam też na cykliczne warsztaty Uwolnij złość.

Sprawdź produkty, które mogą Ci pomóc

  • Ebook: Kulinarna Podróż po Zdrowie

    Cena: 99,00
  • Webinar : Totalna biologia – Regeneracja wątroby

    Cena: 199,00
  • Webinar : Intuicyjne Nawyki Żywieniowe

    Cena: 199,00

Napisz komentarz

Akceptuję warunki newslettera.*

 

Akceptuję warunki newslettera.*

 

 

Akceptuję warunki newslettera.*