Rośliny strączkowe wg Medycyny Chińskiej – remedium na obrzęki i wiele innych dolegliwości!

Strączki są bardzo wartościową grupą pokarmową i zdecydowanie warto włączyć je do swojego menu. Rośliny strączkowe są źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów, zawierają sporo potasu, wapnia, żelaza oraz cenne witaminy z grupy B. Według Medycyny Chińskiej strączki w sposób szczególny wpływają na Nerki. Nerki są natomiast źródłem witalności, wysokiego poziomu energii i witalności. Nic dziwnego, że fasola, soja i soczewica znajdują się w codziennej w diecie Chińczyków. Odżywianie dla nerek jest wyrazem ich dbałość o jakość i długość życia (więcej o Nerkach o tym jej je wzmocnić znajdziesz tutaj).

Dowiedź się jak działają strączki i jak je przygotowywać, aby nie powodowały problemów trawiennych!

Jakie strączki wpływają na organizm? 

Paul Pitchford w swojej książce “Odżywianie dla zdrowia” o strączkach pisał:

“Białko roślin strączkowych może pomóc w regulowaniu poziomu cukru, wody i innych czynników metabolizmu, pobudza również aktywność seksualną oraz właściwy wzrost i rozwój ciała, nie wyłączając mózgu. Według medycyny chińskiej te same czynności regulowane są przez funkcje nerek-nadnerczy, a fasola korzystnie wpływa na nerki”

W Chinach rośliny strączkowe uznaje się za ogólnie korzystne dla nerek. Strączki pomagają szczególnie przy problemach z wilgocią, zastojami płynów i obrzękami. Niektóre z nich są bardzo pomocne przy trądziku np. fasolka mung (odtruwa, usuwa nadmiar gorąca). Strączkom przypisuje się także właściwości lecznicze w zależności od ich koloru, który związany jest z którymś z Pięciu Elementów:

  • Żółte warzywa strączkowe np. ciecierzyca, żółta fasola szparagowa i soja działają na Element Ziemi – czyli żołądek i śledzionę-trzustkę. Wspierają pracę wyżej wymienionych narządów i budują Qi (energię). Białe strączkowe – np. biała fasola Jaś związane są z Elementem Metalu i wpływają korzystnie zwłaszcza na płuca i jelito grube. Na przykład Fasola biała ma słodko/chłodny smak i działa na Płuca, wspomagając budowanie płynów płuc i dbając o ich nawilżenie.
  • Czarne strączki – zasługują na szczególną uwagę. Wspierają jing (esencję), która przechowywana jest w nerkach. Czarna fasola, czarna soja, czarna soczewica według Teorii Pięciu Przemian wpływają na Element Wody – czyli nerki i pęcherz moczowy.
  • Zielone strączki – fasola mung, fasolka szparagowa, zielona soczewica, groszek – związane są z Elementem Drzewa, wpływają szczególnie na Wątrobę i Pęcherzyk Żółciowy
  • Czerwone strączki – czerwona fasola, czerwona soczewica, fasolka Adzuki oddziałują na Element Ognia i wpływają na serce i jelito cienkie. Fasola czerwona chłodnym, słodkim smakiem skutecznie odżywia Serca i Nereki, oczyszcza z gorąca i usuwa obrzęki. Fasola adzuki swoim neutralnym, słodko-kwaśnym smakiem wpływa na Serce i Śledzionę. Wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy, odtruwa organizm, usuwa nadmiar gorąca i wilgoci. Adzuki usuwa obrzęki, porusza zastoje krwi. Sprzyja w redukcji masy ciała. Soczewica neutralnym, słodkim smakiem działa na Serce i Nerki wzmacniając krążenie.

Ogólnie strączki są bardzo pomocne w przypadku objawów wilgoci (katar, przewlekłe problemy z zatokami, cellulit, spowolnienie, problemy z koncentracją, ociężałość, obrzęki, opuchlizny, zatrzymywanie wody). Mają też działanie moczopędne i osuszające. Wprowadzają równowagę u osób nadmiarowych oraz u osób z nadwagą z objawami takimi jak drożdżyca, obrzęki. Nie są zalecane przy suchości, czy osobom bardzo szczupłym, niedoborowym.

 

Jak przygotowywać strączki, by były lepiej strawne:

Jeżeli dopiero wprowadzasz strączki do diety, to zacznij od niewielkiej ilości. Rośliny strączkowe są gęste odżywczo, dlatego już niewielka ilość wystarczy, aby skorzystać z ich leczniczych i prozdrowotnych mocy. Na początku wystarczające będzie kilka łyżek najłatwiej strawnych strączków czyli: fasolki adzuki, czerwonej soczewicy, fasoli mung (jest moco wychładzająca, więc osoby wychłodzone powinny uważać) i groszku. Mogą być spożywane regularnie, a nawet codziennie. Fasola czarna, czarna soja, fasola pinto, fasola biała są trudniejsze do strawienia, dlatego wprowadzaj je do diety dopiero, gdy Twój układ pokarmowy “zapozna” się z lżej strawnymi strączkami. Daj strączkom szansę, poszukaj tego, co jest dla Ciebie lepiej strawne.

W strawności pomoże też:

  • Namaczanie. Większość strączków (poza czerwoną soczewicą) przed gotowaniem trzeba namoczyć. Wystarczy zalać je zimną wodą i zostawić na noc lub kilka godzin (najczęściej jest to 8-12 godzin) Następnie wodę należy odlać i gotować w świeżej wodzie. 
  • Strawność poprawi także płukanie strączków pod bieżącą wodą przed gotowaniem, zbierania piany podczas gotowania oraz dodatki ułatwiające trawienie: majeranek, plasterek imbiru, cząber.
  • Rośliny strączkowe można gotować z dodatkiem nasion kopru włoskiego lub kminku, co pomoże uniknąć gazów i ułatwi trawienie. 
  • Można też dodać wodorosty kombu co poprawia smak i podnosi wartość odżywczą, przyspiesza gotowanie i poprawia strawność. Dodawaj 1 część wodorostów na 6 części roślin strączkowych.

Jak włączyć strączki do diety?

Strączki są bardzo uniwersalne. Ugotowane strączki można dodawać do zup, warzywnego leczo, makaronu z warzywami, ryżu. Możesz też przygotować z nich kotlety, burgery, pasztety lub pastę do kanapek. Pastę z fasoli czy ciecierzycy przygotujesz w kilka minut (nie licząc czasu namaczania i gotowania). Wystarczy zblendować je z dodatkiem podsmażonej cebuli i przypraw ułatwiających trawienie, takich jak majeranek, cząber. Strączki można jeść przez cały rok, szczególnie warto sięgnąć po nie zimą, ponieważ jest to czas regeneracji nerek (więcej informacji o odżywianiu zimą znajdziesz w tutaj)

Może zainteresować Cię:

Dbaj o siebie!

Konsultant Totalnej Biologii | Dietetyk Medycyny Chińskiej

Napisz komentarz