Odżywianie Zimą według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

 

Jesteśmy integralną częścią przyrody i tak jak ona podlegamy jej wpływom. Coraz niższe temperatury wymagają od nas nie tylko wyciągnięcia z szafy najgrubszych swetrów i kurtek, zmiany opon na zimowe, ale też zmiany sposobu odżywiania. Odpowiednie jedzenie zabezpiecza przed utratą ciepła i wspomaga zimowe “ładowanie baterii”. 

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to właśnie zima jest najlepszą porą na regenerację. Dewizą zimy jest “gromadzić i przechowywać”. Nasza dieta powinna być teraz odżywcza, pożywna i wzmacniająca.

Według Teorii Pięciu Przemian zima związana jest z Nerkami. Jest to więc idealny czas, aby poświęcić im więcej uwagi. Wybierając właściwe pokarmy możemy wspomagać nerki.

 

Jak gotować zimą?

 

W porównaniu do pozostałych pór roku zimą nasza dieta powinna być najbardziej rozgrzewająca. Ponieważ w przyrodzie dominuje aspekt YIN (zimno) w kuchni powinien dominować aspekt YANG (ciepło). W ten sposób dążymy do równowagi poprzez odpowiednie odżywianie/gotowanie. Zmieniamy sposób przygotowywania posiłków. Warto przerzucić się teraz na długie gotowanie, podprażanie, duszenie i pieczenie. Gotujemy dłużej i często mieszamy. Technika ta pozwala dostosować się do energii wszechświata, wszystko teraz “zamiera”, potrzebujemy więc poruszenia (mieszanie) i ciepła (długa obróbka termiczna). 

Długie gotowanie na niewielkim ogniu i duszenie w sosie własnym są idealnym sposobem przygotowywania posiłków zimą. 

Zimą nie zaszkodzi postać dłużej przy garach, ale zawsze można zrobić obiad na dwa dni! Idealne są wszelkie dania jednogarnkowe!

Jakie produkty wybierać ZIMĄ?

 

Medycyna Chińska dzieli produkty pod względem smaku i termiki, każdy z nich ma swoje właściwości. Pod względem termiki wyróżniamy produkty: zimne, wychładzające, neutralne, ciepłe i gorące. Zimą powinniśmy wybierać produkty o ciepłej termice. Częstym błędem jest zbyt częste sięganie po produkty gorące i nadużywanie ich, co niestety może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Łagodniejsze rozgrzewanie poprzez odpowiednią obróbkę termiczną i niewielki dodatek gorących przypraw jest znacznie skuteczniejszym i zrównoważonym sposobem na ogrzewanie. Produkty gorące jak np. suszony imbir, chilli, ostra papryka stosuj z umiarem! 

W naszym zimowym menu powinny dominować ciepłe dania. Ciepło w żołądku jest konieczne do prawidłowego procesu trawienia.

Produkty idealne na zimę

 

  • Zboża: kasza gryczana, jaglana, owies, jęczmień – jeżeli podprażymy je przed gotowaniem, to “podbijemy” ich rozgrzewające właściwości.
  • Warzywa korzeniowe – potrawy zbożowe uzupełniamy warzywami, długo gotowane, duszone “korzeniowce” wspaniale rozgrzewają nasze ciało.
  • Warzywa kapustne: brukselka, kapusta modra, kapusta biała oraz dynia, rzepa, pasternak.
  • Cebula, czosnek, por, które mają właściwości rozgrzewające. Możemy dodawać je do zup, lecz, duszonych potraw.
  • Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch – im bardziej urozmaicone, tym lepiej. Warto zaopatrzyć się w różne strączki i jadać je regularnie z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie – majeranek, tymianek, cząber, kurkuma, kminek. 
  • Czarne produkty: czarny sezam, czarna komoso ryżowa, czarny ryż, czarna soczewica, czarna fasola – rewelacyjnie wzmacniają nerki. Zimą zdecydowanie powinniśmy włączyć je do diety.
  • Orzechy włoskie, nasiona, pestki, oleje, suszone grzyby –  zimą korzystamy z naturalnie przechowujących się produktów.
  • Ryby, drób, mięso, jajka, masło * Z mięs warto sięgać po wołowinę, jagnięcinę, baraninę, które są najbardziej rozgrzewające. Jeżeli nie jesz mięsa zimą jedz więcej strączków z dodatkiem rozgrzewających przypraw
  • Cykoria, endywia, rukola – niewielki dodatek gorzkich, neutralnych i chłodnych termicznie sałat wspomaga trawienie odżywczych, a tym samym cięższych posiłków. Zielone liście wspomagają też wyprowadzanie z organizmu ewentualnego nadmiaru “ciepła”
  • Napar z kopru włoskiego lub czarnej herbaty po obfitym, odżywczym posiłku wspomogą trawienie
  • Warto sięgnąć teraz po wzmacniające i wspomagające regenerację zioła np. korzeń remanii lub rdestu, cytryniec chiński – najlepiej przy ich wyborze skonsultuj się z dietetyka medycyny Chińskiej (jeżeli chcesz napisz do mnie, jeżeli nie istnieją przeciwwskazania zdrowotne, doradzę jakie zioła będą dobre dla Ciebie)

Jakie potrawy gotujemy?

 

 

  • Gęste, zawiesiste zupy z polecanych wyżej produktów
  • Duszone i pieczone mięsa
  • Kasze w towarzystwie gulaszu czy “duszonek” strączkowo-warzywnych
  • Kiszonki w formie gotowanej np. kapuśniak, ogórkowa
  • Placki, zapiekanki, pasztety ze strączków i warzyw
  • Owsianki
  • Długo gotoweane rosoły

 

Czego unikać w diecie?

 

  • Nadmiaru surowizny – surowe jedzenie działa ochładzająco. Surówki i sałaty najlepiej jeść w niewielkiej ilości jako dodatek do ciepłego obiadu. Bazą powinien być ciepły, długo gotowany posiłek. Diety sokowe, smoothie i koktajle nie są teraz najlepszym pomysłem, zwłaszcza dla osób wychłodzonych
  • Nadmiaru cytrusów i bananów – ponieważ działają wychładzająco, a nie tego potrzebujemy zimową porą. Wiele osób sięga po nie ze względu na zawartość witaminy C, ale zawierają ją też nasze rodzime kiszonki czy natka pietruszki, które są zdecydowanie lepszym wyborem.
  • Nadmiaru nabiału, który może powodować zaśluzowanie i wychłodzenie. Unikamy go szczególnie jeżeli mamy katar, problemy z zatokami lub problemy trawienne.
  • Postów, diet mocno ograniczających i głodówek – to zdecydowanie nieodpowiedni na to czas.

Zimowy poranek warto rozpocząć kubkiem ciepłej wody,  a więcej o zimowym stylu życia i o tym jak według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dbać o siebie zimą znajdziesz tutaj.

Zima jest najlepszą porą na regenrację, dlatego warto wspierać się regeneracyjnymi i odżywczymi posiłkami. Jeżeli chcesz jeść pysznie i zdrowo wybierz się w „Kulinarną Podróż po Zdrowie”. Mój e-book to nie tylko przepisy, ale też ogrom wiedzy i konkretnych porad do wdrożenia od razu! 

Dbaj o siebie ZIMĄ!

Konsultant Totalnej Biologii | Dietetyk Medycyny Chińskiej

Napisz komentarz