Człowiek jest integralną częścią przyrody i tak jak ona podlega jej wpływom. Zmieniająca się aura wymaga od nas nie tylko zmiany garderoby, ale też zmiany zawartości talerza. Odpowiednie jedzenie pomoże Ci przetrwać jesienne chłody i poprawi Twoją odporność.
Jesień to czas, w którym w szczególności powinniśmy zadbać o zachowanie ciepła i energii. Warto też sięgać po konkretne produkty, które wzmacniają płuca, o które jesienią należy właściwie zadbać.
Jak gotować jesienią?
Im chłodniej na zewnątrz, tym cieplejsze i tym dłużej gotowane powinny być nasze posiłki. Jesienią zmieniamy metody przygotowywania jedzenia. Surowe owoce i warzywa zmieniamy, po które obficie sięgaliśmy latem zamieniamy na gotowane, duszone i pieczone. Wydłużamy też czas gotowania i zmniejszamy ilość wody (to także ma znaczenie). Jesienią potrzebujemy się dogrzewać, a nie ochładzać surowymi produktami.
W cieplejsze jesienne dni nadal można jeść warzywa o ochładzającej naturze – np cukinię, ale warto upiec je w piekarniku i dodać szczyptę ogrzewających przypraw. Nasza dieta powinna być teraz bardziej odżywcza niż latem, jednak wciąż lekka. Unikamy tłustego, ciężkiego jedzenia, nadmiaru mięsa i potraw smażonych.
Słodkość warzyw z ostrym akcentem
Aby chronić organizm przed przemarznięciem spożywaj gęste, pożywne zupy warzywne i gulasze i dania jednogarnkowe z dodatkiem strączków, cebuli, pora i rozgrzewających przypraw. Ostry smak przemiany Metalu (czyli przemiany jesieni) znajdziesz np. w imbirze, pieprzu. chilli, ostrej papryce, czosnku i goździkach. Przyprawy te wspomagają procesy trawienne i wzmacniają odporność. Zapobiegają też zastojom. Należy jednak stosować je z umiarem, kiedy przesadzimy mogą podrażnić przewód pokarmowy i za bardzo nas wysuszyć. Fajne połączenie uzyskasz łącząc słodkie warzywa, np. dynię, bataty z cebulą i imbirem.
Produkty wzmacniające Płuca
Nasze płuca skorzystają, kiedy będziemy jeść warzywa takie jak kalafior, gruszki, białą kapustę, rzepę, ryż biały (odżywia Qi płuc). Kompot z gruszek, migdałów i cytryńca – idealny na suchy kaszel, możemy sięgać po niego w przypadku suchego kaszlu lub profilaktycznie, jeżeli chcemy wzmacniać nasze płuca
Sięgamy również po:
- marchew, buraki, ziemniaki, dynię, bataty – odżywiają krew i Qi
- seler, pietruszkę, białą rzepę, kalafior – warzywa o kolorze białym wzmacniają płuca
- warzywa kapustne
- jabłka, gruszki, winogrona, śliwki – odżywiają płyny ciała, najlepiej przyrządzać z nich kompoty z dodatkiem kardamonu, cytryńca chińskiego, jagód goji i goździków
- orzechy – działają odżywczo
- grzyby: leśne oraz pieczarki i boczniaki (bogactwo mikroelementów)
- jęczmień np. kaszę pęczak (ale nie w przypadku objawów wychłodzenia)
- kaszę jaglaną (podprażyć przed gotowaniem, jeżeli mamy objawy zaśluzowania)
- kiszonki np zakwas z buraków – buduje krew, poprawia odporność. Smak kwaśny ma działanie ściągające, pomaga zachwać płyny.
Uwaga na suchość
Jesień kojarzy nam się z wilgocią i deszczem, ale jest też susza. Energią jesieni jest ruch do środka, więdnięcie, usychanie. Wystarczy spojrzeć na jesienne liście, aby go lepiej zrozumieć. Jesienią, aby nie skończyć jak jesienny liść, musimy zadbać o płyny ciała i o nawodnienie. Najlepiej nawadnia nas woda zawarta w warzywach, owocach, zbożach i strączkach. Rewelacyjnie sprawdzają się też dania jednogarnkowe, pieczone owoce i kompoty.
- Chcesz dowiedzieć się więcej o Jesieni według TCM – zajrzyj tutaj.
- Szukasz pomysłów na zdrowe i wmzacniające dania dla całej rodziny zgodnie z zasadami Medycyny Chińskiej – znajdziesz je tutaj
Dbaj o siebie!
Konsultant Totalnej Biologii | Dietetyk Medycyny Chińskiej