Grzyby i ich niesamowite właściwości prozdrowotne! Zapominj o mitach na temat grzybów i zyskaj super moc!

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej grzyby od wieków stosuje się w profilaktyce nowotworów, między innymi żołądka, trzustki i jelit. Spożywa się je także dla osiągnięcia długowieczności, witalności, wzmocnienia odporności i poprawy kondycji psycho-fizycznej. Wpływają korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i na urodę! 

O grzybach krąży niestety wiele mitów, na przykład taki, że nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych i są ciężkostrawne. Nic bardziej mylnego! Grzyby są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Warto poznać je lepiej i jadać je częściej! 

Ciężkostrawne? Skądże!

  • Grzyby według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mają słodki smak, co oznacza, że działają wzmacniająco na układ pokarmowy. Spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach wspierają funkcję śledziony i żołądka oraz poprawiają kondycję całego organizmu. Dobre trawienie jest podstawą naszego zdrowia. 
  • Zielarz, Ojciec Klimuszko również zalecał jedzenie grzybów pacjentom z osłabionym układem pokarmowym. O grzybach pisał tak:

,,…z niedocenianych środków żywnościowych na pierwszym miejscu stawiam grzyby … mieszczą w sobie ogrom sił dobroczynnych. Są one również naturalnymi antybiotykami, ,,naprawiaczami” systemu nerwowego, zwłaszcza nerwów wzrokowych. Przez 25 lat zalecałem bardzo delikatne kuracje grzybami tym chorym, których organizmy były do ostateczności wycieńczone różnymi schorzeniami, osiągając prawie zawsze dobre wyniki. Poleca się zatem spożywanie grzybów o każdej porze roku, częściej niż to czynimy i to pod każdą postacią, nawet dla chorych na przewód pokarmowy.”

Przekonanie o ich ciężkostrawność wynika prawdopodobnie z tego, że często grzyby jada się smażone i panierowane. Spora ilość tak przygotowanych grzybów rzeczywiście może obciążyć żołądek. Każdy pokarm, nawet ten najzdrowszy może nam zaszkodzić, jeśli zjemy go za dużo. W chińskich recepturach do dań dodaje się na około 25 gram suszonych grzybów leczniczych lub kilkanaście gram świeżych. 

Bezwartościowe? Bynajmniej!

  • Znawca i badacz grzybów – Paul Stamets w wykładzie “6 ways mushrooms can save the world” określił grzyby jako “miniaturowe fabryki farmaceutyczne natury”. Grzyby dostarczają współczesnej medycynie i farmacji środków leczniczych: antybiotyków, przeciwutleniaczy, czy polisacharydów – naturalnych stymulatorów odporności.

Ciekawostka:

Według wspomnianego wyżej mykologa, jesteśmy bardziej spokrewnieni z grzybami niż z innymi królestwami. Działają na nas te same patogeny. Grzyby wydają się prostymi organizmami, a w rzeczywistości są niezwykle inteligentne i potrafią świetnie adaptować się do środowiska. “Nie lubią gnić od bakterii”, dlatego by przetrwać produkują najlepsze antybiotyki. 

Grzyby zawierają też mnóstwo wartości odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin i soli mineralnych. Grzyby są cennym źródłem witamin grupy B, witaminy A i C i minerałów takich jak: żelazo, sód, fosfor, wapń, potas. Zawierają też witaminę D, zwłaszcza te suszone na słońcu. Są bogate w selen, niezbędny dla zachowania zdrowia i odporności. Nie mają wiele kalorii, ale są gęste odżywczo i bogate w białko. Są korzystne dla osób dbających o linię.

 

“Nie warto ich jeść”. Zdecydowanie warto!

Gdyby wbrew pozorom są bardzo odżywcze. Grzyby według TCM wzmacniają układ pokarmowy i mają zdolność usuwania zastojów krwi. Poprawiają jej krążenie. Długotrwałe zastoje mogą powodować powstawanie nowotworów, włączenie grzybów do codziennej diety może temu zapobiegać.

Grzyby doskonale wzmacniają i odżywiają płyny ciała. Nieprzypadkowo rosną obficie jesienią, kiedy w przyrodzie panuje suchość. Jedzone regularnie nawilżają skórę, włosy, pomagają w przypadku suchych zaparć. Pomagają w walce z trądzikiem, wspierają pracę wątroby i centralnego układu nerwowego.

 

Poznaj super moce chińskich grzybów leczniczych!

  • Shitake 

Ich właściwości lecznicze wykorzystywano w Chinach już w 100 r. n.e. Stosowano je, aby zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych, na poprawę krążenia i zniwelowanie zmęczenia. Uznawano je za odmładzający eliksir siły życiowej. 

Współcześnie też należą do superfoods (produktów o najcenniejszych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych), przede wszystkich ze względu na zawartość cennych aminokwasów (cenny materiał budulcowy, którego nasz organizm sam nie wyprodukuje), enzymów wspomagających trawienie i bardzo ważnych minerałów (magnez, potas, witaminy A i D).

Shitake wspierają układu odpornościowy i mają zdolność do jego regulacji, dzięki zawartości lentianu – polisacharydu, który aktywuje krwinki białe. Lentian łagodzi przebieg chorób wątroby, oczyszcza organizm z toksyn, a nawet w dużym stopniu niweluje skutki działania wirusa HIV. Wpływa też pozytywnie na wygląd i kondycję skóry.

Shitake uniemożliwiają odkładanie się w ścianach naczyń niekorzystnych substancji, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, poprawiają krążenie krwi.

* Można spożywać je jako suplement w postaci ekstraktu lub kapsułek, a suszone czy świeże można dodawać do zup, kaszy czy gulaszu

  • Reishi 

Kompleksowo poprawiają zdrowie, stąd nazywane są grzybami długowieczności. W medycynie Chińskiej stosowane są od ponad 2000 lat. 

Wzmacniają odporność i chronią przed wirusami, pasożytami i bakteriami. Poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, spowalniają i niwelują procesy starzenia się. Opóźniają procesy utleniania zachodzące w skórze, zabezpieczając przed uszkodzeniami białka, których niedobór odpowiada za powstawanie zmarszczek. Działają ochronnie na materiał DNA komórki i mitochondria, poprawiają krążenie krwi (dzięki zawartości triterpenów). Regulują ciśnienie, obniżają cholesterol. 

Mają zdolność do zapewnienia organizmowi równowagi hormonalnej, co jest bardzo ważne dla zdrowia. Kiedy układ hormonalny funkcjonuje bez zastrzeżeń, to organizm regeneruje się znacznie szybciej, nawet w ciągu jednej nocy. 

Dodają energii, “ładują baterie”, umożliwiają funkcjonowanie na wysokich obrotach. Poprawiają zdolności umysłowe i wygląd naszej skóry.

  • Grzyb Chaga – Huba Brzozowa

Pierwsze wzmianki o grzybie Chaga pochodzą z siedemnastowiecznej Rosji, gdzie używano go jako remedium na nowotwory, problemy trawienne i wiele innych dolegliwości. 

Z najnowszych badań wynika natomiast, że wyciąg z grzybów Chaga (uzyskany w podwójnej ekstrakcji) jest najbogatszym źródłem antyoksydantów na świecie! Jedna szklanka naparu z grzybów Chaga zawiera tyle antyoksydantów, ile znajduje się w czternastu kilogramach marchwi. Imponujące, prawda? 

W języku norweskim grzyby Chaga nazywane są “grzybami na raka”. Swoje moce zawdzięczają temu, że zawierają mnóstwo cennych składników, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia się organizmu. Zawierają betulinę – substancję, która hamuje i przeciwdziała wzrostowi komórek nowotworowych oraz kwas betulinowy mający szereg właściwości prozdrowotnych (skuteczny niemal na każdą dolegliwość). W ich składzie znajdziemy też beta glukan, zwiększający produkcję limfocytów, odpowiedzialnych za reakcję odpornościową organizmu.

Grzyb Chaga wykazuje silne działanie przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Przywraca równowagę, poprawia samopoczucie, dodaje energii i silnie działa na skórę, poprawiając jej wygląd skóry. 

Ponadto Chaga leczy przeziębienia, niweluje stany zapalne powstałe w wyniku stresu, korzystnie wpływa na wygląd, zapewniając piękne włosy i promienną cerę.

* Można pić herbatę ze sproszkowanego korzenia lub spożywać w kapsułkach

Ciekawostka:

Podczas II Wojny Światowej Finowie pili napar z grzybów Chaga, które obficie rosły w tamtejszych lasach (głównie na brzozach). Kawa była wówczas trudno dostępna, sięgali więc po skarby natury, zapewne wyszło im to na zdrowie! 

  • Kordyceps – Maczużnik Chiński

Według wiedzy ludowej, moc kordycepsu jako pierwsi zauważyli tybetańscy pasterze, których zwierzęta, po zjedzeniu grzybów przestawały chorować i nabierały energii. 

Współcześnie, to właśnie z powodu “energetycznego kopa” stosują go często sportowcy. Zawarte w grzybach beta-glukany wspomagają pracę mięśni (podnoszą poziom ATP, będącego dla nich głównym źródłem energii), niesamowicie zwiększają wydolność i przeciwdziałają zmęczeniu. Sięgają po niego także osoby starsze i przemęczone, kordyceps “stawia na nogi” i dodaje sił.

W Medycynie Chińskiej maczużnik wykorzystywany jest do leczenia problemów dotyczących wątroby, płuc, serca i nerek, alergii. Grzyb dotlenia komórki organizmu, poprawia krążenie krwi i zwiększa libido. Ma silne działanie przeciwzapalne i podobnie jak Chaga, wpływa na produkcję limfocytów, poprawiając odporność. Przywraca siły rekonwalescentom i osobom przewlekle zmęczonym. Uznawany jest za tonik zdrowia i długowieczności.

  • Lion’s Mane – Soplówka jeżowata

Soplówka Jeżowata wyglądem przypomina “lwią grzywę”. Ma nie tylko niepowtarzalny wygląd, ale i niezwykłe moce! Zielarze medycyny Chińskiej stosowali na problemy trawienne i  żołądka oraz jako lek przeciwdziałający rozrostowi komórek nowotworowych. 

Wykorzystywano ją także do wzmacniania odporności i regeneracji organizmu. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, reguluje pracę układu immunologicznego. 

Soplówka korzystnie działa na mózg i układ nerwowy. Uczestniczy w tworzeniu nowych połączeń synaptycznych, usprawnia przepływ informacji pomiędzy neuronami, ułatwia naukę, przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i koncentrację. Łagodzi objawy chorób neurologicznych. Składniki zawarte w Spolówce zwiększają produkcję czynnika wzrostu wewnątrz nerwów w mózgu.

* Sproszkowaną soplówkę można dodawać do kawy, herbaty, czy koktajlu.

  • Boczniak ostrygowaty

Kulinarny przysmak, który nie tylko wspaniale smakuje, ale także bardzo wspiera organizm. To kolejny grzyb, w którego składzie znajdziemy cenne beta-glukany, korzystnie wpływające na odporność

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wpływa na płuca, wykorzystuje się go w przypadku duszności, kaszlu, nawracającego zapalenia dróg oddechowych oraz astmy. Poprawiają też pracę śledziony, odżywiają płyny ciała i nawilżają. Wspomagają odporność.

Zawarte w boczniaku składniki pomagają w walce z rakiem piersi i odbytnicy. Zawierają lowastatynę – związek chemiczny, który przyczynia się do zmniejszania poziomu cholesterolu. Zawierają mnóstwo cynku, żelaza i witamin z grupy B. Zaleca się jedzenie ich wieczorem, pomagają zrelaksować się, odprężyć i rozluźnić mięśnie.

Boczniaki poprawiają wygląd skóry, sprawiają że wygląda promiennie i zdrowo. Boczniaki możesz serwować na różne sposoby – najlepiej na kolację, aby lepiej się odprężyć przed snem. Dodawaj je do jajecznicy, podduszone możesz zjeść na kanapce – świetnie smakują z czosnkiem i pietruszką

  • Na uwagę zasługują nasze rodzime grzyby leśne borowiki, rydze, kurki. Bogate w witaminy i sole mineralne. Warto sięgać też po pieczarki, które według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wspomagają oczyszczanie układu oddechowego z nagromadzonego śluzu i poprawiają odporność. Jadać powinny je zwłaszcza osoby, w których diecie znajduje się dużo mięsa. Pieczarki zmniejszają objawy toksycznego gorąca w organizmie spowodowanego nadmiernym spożywaniem mięsa.

Doceń grzyby!

To idealna, niskokaloryczna i gęsta odżywczo grupa pokarmowa. Na tyle wszechstronna by wyczarować z niej wyrafinowane dania, jak i te najprostsze. Z łatwością włączysz je do codziennej diety, możesz też pomyśleć o suplementacji. Kaw z grzyba Chaga czy Spolówki, lub ekstraktu z reishi poprawią odporność, kondycję oraz wygląd, w dodatku zupełnie naturalnie!

Świat grzybów jest fascynujący. Czy wiesz, że do pewnego czasu grzyby zaliczano do królestwa roślin, ale wraz z rozwojem nauki i wiedzy uznano, że pod wieloma względami są bardziej podobne do zwierząt? Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o ich innych niesamowitych właściwościach polecam:

  • Przepiękny i niesamowity dokument na Netflix – “Niezwykły Świat Grzybów”
  • Wykład na YouTube  “6 ways mushrooms can save the world” – dowiedź się jak grzyby mogą ocalić świat i jak są fascynujące! 
  • Książkę “Grzyby Lecznicze” Tero Isokauppila – kopalnia wiedzy i interesujących informacji o grzybach leczniczych!

Może Cię zainteresować:

Dbaj o siebie!

Konsultant Totalnej Biologii | Dietetyk Medycyny Chińskiej

Napisz komentarz

Akceptuję warunki newslettera.*

 

Akceptuję warunki newslettera.*

 

 

Akceptuję warunki newslettera.*